„American and Lithuanian food”

Rudaminos „Ryto“ gimnazija ir toliau sėkmingai bendradarbiauja su JAV ambasada. Nuo kovo 25 iki balandžio 14 dienos 7b klasėje vyko anglų ir lietuvių kalbų integruota edukacinė veikla „American and Lithuanian food” – „Amerikiečių ir lietuvių nacionaliniai patiekalai“.

Visų pirma, mokiniai turėjo parengti bei anglų ir lietuvių kalbomis pristatyti plakatus, kuriuose aprašė ir pavaizdavo amerikietiškus bei lietuviškus tradicinius patiekalus. Mokiniai diskutavo apie savo mėgstamus patiekalus bei gaminimo subtilybes jų šeimose. Po to vyko lietuviškų užkandžių degustacija, mokiniai atsinešė varškės sūrio su medumi, keptos duonos, skruzdėlyną, namie keptų žagarėlių, taip pat paragavo klevų sulos.

Po savaitės mūsų gimnaziją aplankė JAV ambasados diplomatė Rebecca Young, kuri perskaitė paskaitą „American Cuisine: Food Culture in the U.S.” (Amerikos virtuvė: maisto kultūra JAV.) ir surengė viktoriną apie amerikietišką maistą, kurios metu mokiniai bandė atspėti amerikietiškus patiekalus bei jų ingredientus. Paskaitos metu septintokai sužinojo, kokia gi iš tiesų yra amerikietiška virtuvė, kokių keistų patiekalų joje yra, pvz: mėsainis-spurga, suši-buritos, vaflių takai ir pan. Žinoma, mokiniai susipažino ir su tradiciniais patiekalais, tokiais kaip skrudinta kalakutiena, kukurūzų duona, troškinti moliūgai, gruzdinta vištiena, amerikietiška pica, „sumuštiniai” iš krekerių ir keptų zefyrų bei prisiminė jiems gerai žinomus mėsainius ir dešrainius. Pabaigoje vyko diskusija, mokiniai parengė klausimų ne tik apie amerikietišką maistą, bet ir apie diplomatės gyvenimą JAV bei Lietuvoje, jos pomėgius, šeimą ir darbą. Diplomatei labai patiko septintokų plakatai su amerikietiškais bei lietuviškais patiekalais. Ji pakomentavo amerikietiškus patiekalus ir  susipažino su lietuviškais, domėjosi jų ingredientais bei gaminimo būdais.

Po JAV diplomatės vizito septintokai labai susidomėjo kai kuriais amerikietiškais patiekalais, todėl nusprendėme surengti amerikietiško patiekalo „S’mores” (sumuštiniai iš krekerių su ant laužo keptais zefyrais) degustaciją. Taigi, kepėme zefyrus virš žvakės. Buvo saldu, skanu ir labai smagu!

Na, ir paskutinė veiklos dalis – tai elektroninės receptų knygos kūrimas. Mokiniai pasirinko po vieną amerikietišką ir lietuvišką patiekalą ir aprašė jų gaminimo būdą anglų ir lietuvių kalbomis platformoje www.bookcreator.com. Septintokų darbus įvertins diplomatė Rebecca Young ir laimėtojai bus apdovanoti JAV ambasados įsteigtais prizais.

Džiugu, kad mokiniams ši veikla patiko, kiekvienas galėjo dalyvauti pagal savo gebėjimus ir norus, o svarbiausia – gaminti ir ragauti!

Gaminti ir ragauti galite ir jūs atsidarę 7b sukurtos receptų knygos nuorodą:

https://read.bookcreator.com