Lietuvių kalbos savaitė „Ryto“ gimnazijoje

Jau ketvirtą kartą vasario 16 d.–kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje rengiamos Lietuvių kalbos dienos. Mūsų gimnazijoje kovo 4–8 d. vyko Lietuvių kalbos savaitė, skirta lietuvių kalbos prestižui didinti.

Renginiai prasidėjo jau pirmadienį susitikimu su Kauno Mažojo teatro aktoriumi Alvydu Brunalu, kuris III–IVG klasių mokiniams (beje, atvyko ir svečių iš Ferdinando Ruščico gimnazijos) pristatė poeto Vytauto Mačernio asmenybę ir kūrybą. Ketvirtadienį vyko Raštingiausio mokinio konkursas, kuriame varžėsi 5–6 ir 7–8 klasių mokiniai. Buvo išrinkti keturi raštingiausi mokiniai: Nojus Paulius S. (6a), Arnas K. (6b), Rusnė Z. (8b) ir Justina V. (8b). Vyresni mokiniai ir mokytojai bandė jėgas rašydami Nacionalinį diktantą. 7 klasių mokiniai savo žinias apie lietuvių kalbą ir literatūrą tikrinosi dalyvaudami viktorinoje. IG klasių mokiniai surengė koliažų parodą „Pristatau Lietuvą“  ir parodą-esė istoriją „Ką byloja istorinis piešinys“ – jas galite pamatyti priestato III a. fojė.

Penktadienį visa gimnazijos bendruomenė minėjo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Renginio metu skambėjo dainos – dainavo ne tik gimnazijos choras „Balsų mozaika“, bet ir mokytojai.  Kadangi 2019 metais rengiant Lietuvių kalbos dienų renginius nutarta pirmenybę teikti Lietuvos Respublikos Seimo paskelbtiems Juozo Tumo-Vaižganto metams, mūsų gimnazijos IIIG kl. mokiniai ir Žygimantas V. (IGb) paruošė pristatymą ir stendą „Vaižganto gyvenimo laikrodis“. Minėjimo metu Žygimantas nuotaikingai pristatė atliktą darbą, o visi norintys stendą gali pamatyti priestato III a. fojė.  Renginį užbaigė gimnazijoje viešėję svečiai – Krašto apsaugos savanoriai. Apie savanorių tarnybą pasakojo ne tik kapitonas, bet ir mūsų gimnazijoje mokęsis Vygintas Miliūnas. Savanoriai kvietė visus dalyvauti Kovo 11-osios renginyje ir palaikyti rankose ginklus, apžiūrėti šarvuotį bei, žinoma, paragauti kareiviškos košės.

Taigi, savaitė prabėgo greitai ir prasmingai. Tikriausiai daug įvairių veiklų paskatino kiekvieną susimąstyti, kokia graži ir turtinga lietuvių kalba, kokia pasididžiavimą kelianti mūsų šalies istorija.

 

Aurelija Mickevičiūtė,
lietuvių kalbos mokytoja