Kraujo donorystė

Lapkričio 23-ą dieną į Rudaminos „Ryto“gimnaziją buvo atvykusi atstovė iš Nacionalinio kraujo centro. Ji skaitė paskaitą IG – IVG klasių mokiniams apie kraujo donorystę, taip pat mokiniai,turintys 18 metų, galėjo paaukoti kraujo. Paskaitos metu mokiniai buvo supažindinti su kraujo donorystės procesu, jiems buvo smulkiai paaiškinta, kur ir kaip keliauja kraujas, kaip kraujas skaidomas į kraujo plazmą, eritrocitus ir trombocitus, kokios sąlygos reikalingos, norint išlaikyti visus tris kraujo komponentus gyvybingus bei kokia yra donorystės nauda.         Kraujo donorystė teikia naudą ne tik pacientui, bet ir pačiam donorui, kadangi atliekamas nemokamas, kruopštus kraujo tyrimas, kurio metu išaiškinamos net ir menkiausios ligos. Atstovė papasakojo apie kraujo grupes, supažindino su kraujo suderinamumo lentele,pasakė, kiek kraujo maišelių reikia parai.

Į svečius buvo užsukęs ir Vilniaus r. Rudaminos kaimo gyventojas R. Šylobrit, kuris papasakojo apie savo patirtį kraujo donorystėje, pasakė, kas lėmė jo donorystės pradžią.

Į paskaitą buvo atvykęs ir Lietuvos kariuomenės karys. Jis mokinius supažindino su kraujo donorystės svarba Lietuvos kariams.

Aukodami kraują mes padedame ne tik pacientui, mes padedame visai valstybei.

                                                                                                   Elvin, IIIG