Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos 103-osios įkūrimo metinės

2018 m. spalio 8 dieną Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazija paminėjo 103- ąsias įkūrimo metines. Į Vilniaus rotušę, jau tapusią tradicine gimnazijos įkūrimo metinių minėjimo vieta, susirinko VDG pirmų ir antrų klasių gimnazistai, mokytojai.

Šventę Vilniaus rotušėje „Tautiška giesme“ pradėjo mokyklos choras „Fortūna“ bei Rudaminos „Ryto“ gimnazijos choras „Balsų mozaika“. Nuskambėjus himnui, renginio vedėjai Goda ir Antanas Simonas pakvietė mokinių šokių studijos „Pinavija“ šokėjus, kurie atliko tautinį šokį „Šustas“. Gimnazijos direktorė Danutė  Bronė Puchovičienė šiltai ir jautriai kreipėsi į visus žiūrovus ir dalyvius, sakydama, kad ši gimnazijos įkūrimo sukaktis Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio kontekste yra dar reikšmingesnė. Direktorė pabrėžė valstybės praeities, laisvės svarbą bei palinkėjo mums meilės: „Juk nieko nekainuoja mylėti žmogų. Kai įsimyli – skraidai. Taigi, būkite visi su sparnais.“ Po prasmingų direktorės žodžių buvo pristatytas istorijos mokytojos Dalios Statkienės ruoštų mokinių Urtės ir Livijos projektas apie sudėtingą bei ilgą gimnazijos istoriją. Gimnazijos įkūrimo data yra laikoma 1915 m. spalio 9 diena, kai Mykolui Biržiškai sukvietus bendraminčius, gebančius lietuviškai kalbėti ir mokyti, įvyko pirmasis gimnazijos pedagogų tarybos posėdis.  Prisiminę iškilius gimnazijos įkūrėjus, klausėmės jungtinio choro atliekamos dainos „O kai sauliūtė tekėjo“.  Vilniečius taip pat pamalonino daina „Karalių miestas“. Skambūs choristų balsai pakerėjo visą salę ir sukūrė dar įspūdingesnę šventės dvasią. Šią dvasią palaikė ir teatro studijos N7 mokiniai, įtaigiai skaitę poeto Kazio Bradūno eiles. Šventę vainikavo choro atlikta širdį šildanti daina „Dieve, laimink Lietuvą“.

Mūsų gimnazijos choras „Balsų mozaika“ džiaugiasi nuoširdžia draugyste su pirmosios lietuviškos gimnazijos Lietuvoje choru „Fortūna“ ir tikisi turėti dar daug gražių ir prasmingų bendrų renginių.

 

Austėja Vaidachovičiūtė, VDG 4f klasės gimnazistė
Lina Jaskevičienė, choro „Balsų mozaika“ vadovė